ΦΓΗΞΦΞ

.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τρόικα: Βάλτε φόρους για να μην πληρώσουν οι τράπεζες

Νέα "τρύπα" 550 εκατ. ευρώ δημιουργείται στον προϋπολογισμό του 2012 από την απαίτηση της τρόικας οι τράπεζες να μην καταβάλλουν στο Δημόσιο τόκους επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Κράτος. Η τρόικα προτείνει το κενό να καλυφθεί με.....
νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Βάσει του νόμου Αλογοσκούφη του 2008 για τις εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες υποχρεούνταν να επιστρέφουν κάθε χρόνο το 10% στο Δημόσιο.


Όμως, πλην της πρώτης χρονιάς που πλήρωσαν κανονικά, έκτοτε δεν επέστρεψαν τα οφειλόμενα ποσά, γεγονός που αποδόθηκε στο ότι ήταν ζημιογόνες.


Ως αποτέλεσμα, συσσωρεύτηκε μια συνολική οφειλή 550 εκατ. ευρώ των τραπεζών προς το Δημόσιο, η οποία ακόμα και σήμερα παραμένει εκκρεμής.


Για το θέμα είχε κληθεί προ μηνός να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο ξεκαθάρισε ότι οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά. Η γνωμοδότηση έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση.


Ωστόσο, εχθές το βράδυ η τρόικα ζήτησε να μην καταβληθούν από τις τράπεζες αυτά τα 550 εκατ. ευρώ και φέρεται να εισηγήθηκε αντ' αυτού το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με νέες φορολογικές παρεμβάσεις.


Στην πρόταση αυτή φέρονται να αντέδρασαν έντονα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.


Το επιχείρημα της τρόικας είναι, ότι αν οι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημιές, τότε τα 5 δισ. ευρώ που έλαβαν σε προνομιούχες παύουν να λογίζονται στα εποπτικά κεφάλαια και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο. Έτσι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 5 δισ. ευρώ και οι προνομιούχες μετοχές να ακυρωθούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου