ΦΓΗΞΦΞ

.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Πώς και σε ποιους θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Το αργότερο έως την Πέμπτη θα ξεκινήσει η λειτουργία της εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, βάσει νέων διευρυμένων κριτηρίων για την επιστροφή φόρου, τα οποία εκτιμάται ότι θα καλύψουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Οκτωβρίου, που άρχισε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο ανέβηκε στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο.
Τη διεύρυνση των κριτηρίων ανήγγειλε το πρωί της Δευτέρας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χ.Θεοχάρης και το απόγευμα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Εισοδηματικό κριτήριο
Έτσι, το εισοδηματικό όριο ορίζεται ως εξής:
  • Για τους άγαμους στα 25.000 ευρώ (από 14.000).
  • Για τους έγγαμους ξεκινά από τα 35.000 ευρώ (από 23.350) και θα αυξάνεται κατά 3.000 για καθένα από τα προστατευόμενα τέκνα του φορολογούμενου.
Τα εισοδήματα που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι αυτά του 2011.

Περιουσιακό κριτήριο

Το πλαφόν για την ακίνητη περιουσία αυξάνεται από τις 150.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ.
Σε σχέση με την ακίνητη περιουσία, ωστόσο, για τη διασταύρωση των στοιχείων θα λαμβάνεται υπόψη το ΕΤΑΚ του 2009, το πιο πρόσφατο εκκαθαρισμένο που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε πως οι εκκαθαρίσεις προχωρούν πλέον γρήγορα, ωστόσο αναμένεται να ανακύψει πρόβλημα με όσους πούλησαν ακίνητα μετά το 2009.

Γεωγραφικές ζώνες

Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.
Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:

Α’ Ζώνη: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία. Η μέγιστη κατανάλωση ορίστηκε στα 3.000 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 900 ευρώ.

Β’ Ζώνη: Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 1.800 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση τα 540 ευρώ.

Γ’ Ζώνη: Αττική (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Κέρκυρα, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αρτα. Το ανώτατο όριο κατανάλωσης είναι τα 960 λίτρα και η μέγιστη αποζημίωση είναι τα 388 ευρώ.

Δ’ Ζώνη: Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά & Ιθάκη, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού. Η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 600 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 180 ευρώ.

Κατανάλωση ανά ζώνη

Το μέγιστο όριο κατανάλωσης σε λίτρα ανά κλιματική ζώνη ορίζεται:
Κλιματική ζώνη Ανώτατη κατανάλωση /m2 (lt)
  • Α’ ΖΩΝΗ: 25
  • Β’ ΖΩΝΗ: 15
  • Γ’ ΖΩΝΗ: 8
  • Δ’ ΖΩΝΗ: 5
Τα ανώτατα τετραγωνικά μέτρα επιδότησης ορίστηκαν σε 120.

Άλλες διευκρινήσεις

Ο σχεδιασμός όσον αφορά τη χορήγηση του επιδόματος προβλέπει:
Να χορηγείται αποζημίωση έπειτα από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.
Η χορήγηση πραγματοποιείται ύστερα από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και έπειτα από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

Υπάρχει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για τη συμπλήρωση της αίτησης.

Η πληρωμή γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η αποζημίωση αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.
Υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κ.λπ.).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου