ΦΓΗΞΦΞ

.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Ερχεται το νέο φορολογικό - Τι θα μας ζητηθει να πληρωσουμε.

•    Στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων θα πέσουν τα βάρη
•    50% πάνω ο φόρος για τους φορολογούμενους με παιδιά
•    Ποιες φοροαπαλλαγές χάνονται – Ποιες γλιτώνουν
•    Από Δευτέρα οι τελικές αποφάσεις για το φόρο ακινήτων

Φοροεπιδρομή σχεδιάζει να πραγματοποιήσει...
το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ωστόσο οι αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει τόσο από την κοινωνία, όσο και σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται να οδηγήσει το επιτελείο να κάνει όπισθεν ολοταχώς σε κάποια ζητήματα, όπως έκανε ήδη με τη φορολόγηση του εφάπαξ. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει που η φόροι που θα πέσουν στις πλάτες των πολιτών θα είναι μικροί.

Στην κυβέρνηση λοιπόν έχουν πάρει γόμα και μολύβι και συνεχώς γράφουν και σβήνουν πάνω στο νέο φορολογικό σε μία προσπάθεια να περάσουν τα εισπρακτικά μέτρα που τους έχουν ζητηθεί, αλλά και να περιορίσουν τις αντιδράσεις.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Το 2013 θα είναι δύσκολο έτος για μισθωτούς και συνταξιούχους αφού θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Όπως σημειώνουν και τα Νέα έρχεται ο συντελεστής 45%, φόρος για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις πάνω από 48.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι φορολογούμενοι με παιδιά, αφού κατά 50% θα αυξηθεί ο φόρος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισόδημα 10.000 ευρώ και δύο παιδιά.

Το επόμενο χτύπημα για τους φορολογούμενους έρχεται με το τέλος του αφορολόγητου, αφού ο φορολογικός συντελεστής για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα καθοριστεί στο 26% για εισοδήματα από το πρώτο ευρώ μέχρι και τις 50.000 ευρώ. Από εκεί και μετά όσο ανεβαίνουν τα εισοδήματα ο συντελεστής θα διαμορφώνεται στο 33%.

Όπως όλα δείχνουν και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μέχρι την κατάθεση του φορολογικού στη Βουλή τότε θα καθιερωθεί κλίμακα χωρίς αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και με τρεις συντελεστές.

  •     21% για εισοδήματα έως τις 21.000 ευρώ από το πρώτο ευρώ
  •     36% για εισοδήματα από 25.001 έως 48.000 ευρώ
  •     45% για εισοδήματα από 48.001 και πάνω

Χτύπημα και στα ενοίκια με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ

Από 10% έως 45% θα κυμαίνεται ο φόρος στα ενοίκια των ακινήτων, ο οποίος μάλιστα θα επιβληθεί από το πρώτο ευρώ, προκαλώντας ηλεκτροπληξία στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ θα δώσει ανάσα στα μεγάλα.


Τι αλλάζει στις φοροαπαλλαγές


Προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο αποτελούν και οι φοροαπαλλαγές, αφού εκεί δεν μπορεί να πέσει μεγάλο μαχαίρι με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο να κοπούν τα πάντα εκτός από τα έξοδα που αφορούν ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη, διατροφή και δαπάνες δωρεών. Ωστόσο κόβονται απαλλαγές για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφαλίστρων ζωής.


Από Δευτέρα η τελική απόφαση για το φόρο των ακινήτων


Την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε επίπεδο Αρχηγών για το νέο Φόρο Κατοχής Ακινήτων. Από τα έως τώρα δεδομένα το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2013 δεν πρόκειται να γίνει αύξηση αντικειμενικών αξιών, παρά μόνο επέκταση του συστήματος σε περιοχές που δεν υπάρχει αντικειμενικός προσδιορισμός.


Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τελικά ισχύσει αφορολόγητο αυτό δεν θα ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ τα κλιμάκια του νέου Φόρου ενδέχεται να φτάσουν στα 9, με ανοικτό ακόμα το ύψος του ανώτατου συντελεστή. Όσον αφορά στα αγροτεμάχια, αυτά θα υπαχθούν στο νέο Ενιαίο Φόρο, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιων εξαιρέσεων.


Στα νομικά πρόσωπα, για τα οποία ισχύουν σήμερα τρεις διαφορετικοί συντελεστές (0,1%, 0,3% και 0,6%), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι συντελεστές μπορεί να φτάσουν στους δέκα (!!!), έτσι να καλύπτουν τις διαφοροποιήσεις των νομικών προσώπων αλλά και τις διαφορετικές χρήσεις των ακινήτων τους.


Στον πίνακα που δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα αναγράφονται τα ποσά που θα κληθούν πληρώσουν οι φορολογούμενοι

Από iefimerida

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου